Gruppuppgifter

Alla grupper ska förbereda en 20 minuter lång redovisning. Uppgiften är att fördjupa sig inom ämnesområdet och berätta om detta på ett intresseväckande sätt. Ta gärna fram aktuella exempel och glöm inte att anknyta till häftet.

Fördjupningsområdena är följande:


STEREOTYPA ROLLER I MEDIA

I film och på teve, såväl som i tidningar, finns det många budskap som handlar om hur vi bör vara som människor. Undersökningar visar att många grupper av människor skildras stereotypt. Ett annat fenomen i media är att marginaliserade grupper såsom invandrare, pensionärer m.fl. är underrepresenterade. Vad finns det för typiska roller i media? Vad finns det för orsaker till att människor skildras stereotypt? Vem är det som syns och hörs i media? Finns det någon orättvisa när det gäller vilka människor som får komma till tals?


VÅLD I MEDIA

Inte minst det som hände i kölvattnet av filmen Natural Born Killers visar att debatten kring våld i media stundtals varit livlig och hätsk. Vems ansvar är det egentligen när det inträffar ett brott som kan kopplas till det som visas på teve och i filmer? Eller är allt prat om hur vi påverkas av våld i media överdrivet? Finns det något vi bör göra för att minimera riskerna? Är t.ex. åldersgränserna på bio en bra idé? Enligt två skandinaviska studier som gjordes 1998 förekommer det att kriminella tonårspojkar använder särskilt brutala våldsfilmer i syfte att lära sig hur man effektivast slår ut sin motståndare, och inför planerade gängkrig hetsar de upp sig genom att se samma scener gång på gång. Detta om något borde väl leda till att samhället reagerar? Eller?


BARN OCH REKLAM

Det finns en hel del restriktioner när det gäller reklam som riktas till barn, bland annat råder det barnreklamförbud i svensk TV. Ändå är det vanligt att vi ser reklam där målgruppen helt klart är barn. Vad är det egentligen för lagar och regler som gäller? Är Sverige det enda land som har begränsningar mot reklam riktad till barn? Hur ser reklam som riktas till barn, i teve eller i tryckt form, ut? På vilka sätt försöker man att informera/övertyga barnen? Hur kan detta i sin tur påverka barn?


NÄTVETT

På internet testas alla slags gränser. I takt med att internet växer blir det allt svårare att kontrollera vad som sker. Under senare år har debatten tidvis varit livlig och en hel del gränsfall har dykt upp. Piratkopiering, lunarraggningar, facebooks rättigheter till allt material du lägger ut och kapade bloggar - allt detta är ett exempel på hur svårt det är att anpassa befintliga lagar och regler till dagens nätsamhälle. Hur påverkas vi av det faktum att vi spenderar allt mer tid framför våra skärmar? När Axel Schulman lade ner sin blogg förklarade han det med att bloggen gjorde honom onödigt elak och att den gav honom ångest. Hur påverkas vi av att vi alltmer "medierar" våra relationer?


DATORSPEL

Pekka-Eric Auvinen startade dagen med att spela det svenska krigsspelet "Battlefield II". En timme senare mördade han åtta personer och sköt sig själv i huvudet. Vad gör egentligen datorspelandet med oss? Är det ett oskyldigt tidsfördriv eller är det på väg att bli en ny folksjukdom? Nyligen beslutade länsrätten att en 17-årig pojke från Halland, med ett datorspelsberoende klassat som missbruk, ska omhändertas för tvångsvård. Samtidigt kommer det en ny rapport från medierådet: "Att leva i World of Warcraft". Den belyser problem, konflikter och drivkrafter kring spelandet och ger nya infallsvinklar på - och kanske en mer positiv bild av - det som i samhällsdebatten kallas dataspelsberoende.

ORDET ÄR FRITT

Eller är det? Förra året dödades 85 journalister i världen under sin yrkesutövning, i år har hitintills 81 journalister dödats. Hur står det egentligen till med yttrande- och tryckfriheten i världen? Och vad händer här på hemmaplan? Just nu är tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen under debatt - en ny utredning föreslår förändringar. Vad är det för förändringar som ska göras? Finns det risk att yttrande- och tryckfriheten begränsas? Enligt en ganska ny undersökning så anser 89 procent av riksdagsledamöterna att polisers rätt att vara anonyma när de ger uppgifter till medierna ska begränsas. 74 procent anser att det bör införas en lag som gör det svårare för medierna att bevaka kändisar. Det verkar alltså som att riksdagsledamöterna kan tänka sig att inskränka delar av yttrande- och tryckfriheten?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0